Publikasjoner, rapporter og avtaler
Foto: Anita von Krogh
Her finner du et utvalg av bøker, publikasjoner og rapporter som det kan være verdt å lese. Også sentrale avtaler har vi forsøkt å få med. Send oss gjerne innspill her om andre som bør inn! For organisasjoner med løpende rapportoversikter – se Eksterne nettsteder.
Publikasjoner
Det vi tenker på når vi prøver å ikke tenke på global oppvarming – Per Espen Stoknes, Psykolog og økonom, Bok og E-bok (Storytel – på engelsk) 2017
På naturens skuldre – Anne Sverdrup-Thygeson, Professor i bevaringsbiologi, Bok og lydbok (Storytel) 2020.
Verden på vippepunktet – Dag O. Hessen, Professor i biologi, Bok og lydbok (Storytel) 2020
Untold sufferings – Verdens forskere om klimakrisen, BioScience 2019
Rapporter
Global Assessment Report Summary For Policymakers – Naturpanelet (IPBES)
- Norsk omtale av NINA om Naturpanelets rapport – Popularisert på oppdrag fra Miljødirektoratet
Klimapanelet (IPCC) sine rapporter og spesielt den siste synteserapporten.
- Norsk omtale fra CICERO av FNs klimapanels 6te hovedrapport
- Norsk omtale fra Miljødirektoratet om synteserapporten
Dyrehelserapporten 2023 viser at den norske dyrehelsen og dyrevelferden er i internasjonal sammenheng ansett som svært god. Det er i dag få listeførte sykdommer hos landdyr i Norge. Likevel har vi i Norge hatt noen utbrudd av listeførte sykdommer i 2023, så som ringorm på storfe og fugleinfluensa.
Fiskehelserapporten viser nok en gang at en rekke sykdommer knyttet til intensiv produksjon og håndteringskrevende avlusning preger oppdrettsnæringen. Nytt av året er at en har bedre kjennskap til dødsårsakene. Sår, gjelleproblemer, bakteriesykdommer og neslemanet bidro til at dødelighetsraten økte fra året før. Godt over 120 millioner laksefisk (sette- og matfisk) og rensefisk lider, blir avlivet eller dør. Det er relativt store forskjeller mellom ulike lokaliteter, hvilket antyder et forbedringspotensial
Resultatene fra NORM-VET 2022 bekrefter at situasjonen i Norge er god. Forekomsten av multiresistente bakterier, altså resistens mot tre eller flere antibakterielle klasser, samt resistente bakterier av særlig interesse er fremdeles lav.
Om antibiotikaresistens kan du lese mer om under Én helse her.
Avtaler
Generell info om internasjonale klimaavtaler – Oversikt på Miljødirektoratets hjemmesider
Biomangfoldkonvensjonen – FN Biodiversity Conference COP15 in Montréal, Canada 2022. Bygger på konvensjonen vedtatt i Rio de Janeiro 1992.
Parisavtalen – FN COP21 i Paris 2015. Avtalen har tatt over for Kyotoprotokollen som de viktigste folkerettslige reglene om klima. Avtalen forplikter alle land, både rike og fattige.
Kyotoavtalen – FN Kyoto 1997 er en konkretisering av Klimakonvensjonen fra 1992 som fra 2005 ble en juridisk forpliktende avtale mellom I-land om kutt i klimagasser, men utilstrekkelig.
Konvensjon om biologisk mangfold – FN Rio de Janeiro 1992. Konvensjon om biologisk mangfold som pålegger alle medlemslandene å jobbe sammen for å sikre naturmangfoldet på kloden.
Klimakonvensjonen – FN Rio de Janeiro 1992. Konvensjon om klima som forplikter I-land til kutt i klimagasser.