Dette er en milepæl i vår lille forening som vi synes fortjener en liten oppmerksomhet! 🙂 Ane Nødtvedt er leder for institutt for produksjonsdyr ved NMBU Veterinærhøgskolen. Hun er veterinær og epidemiolog, professor i forebyggende helsearbeid. Som medlem nummer 100 fikk vi lyst til å spørre henne om litt av hvert – og Ane stilte sporty opp!
Hvordan ble du klar over VetKraft?
Jeg har vært klar over VetKraft og deres viktige arbeid siden opprettelsen, med avspark i Veterinærenes klimaaksjon. I grunnen pinlig at jeg ikke har blitt medlem før nå. Beklager dette!
Hvorfor har du meldt deg inn i VetKraft?
- Det var som sagt på høy tid! Natur- og klimakrisen angår oss alle og det er viktig at vi som fagpersoner har en god forståelse av hva det betyr for vår sektor.
Har du noen tanker om hva VetKraft bør være eller gjøre?
- Jeg ønsker meg et forum for god debatt, gjerne mellom fagpersoner med litt ulike innfallsvinkel til bærekraftsspørsmål. Tips om konkrete ting veterinærer kan bidra med innen klima og bærekraftsarbeid tror jeg også vil være velkomment. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe!
Hva er ditt personlige engasjement når det gjelder klimakrisa eller annet bærekraftsforumet er opptatt av?
- Klimakrisen angår oss alle, men kanskje veterinærer med sin brede biologiske bakgrunn er spesielt godt skodd til å se kompleksiteten og utfordre vedtatte sannheter? Jeg tror ikke vi kan løse naturkrisen med teknologiske løsninger alene, uten å ta hensyn til biologien kommer vi ikke i mål. Og så er jeg opptatt av helhet og sammenhenger. Vi må klare å leve på en måte som er bærekraftig både sosialt, økonomisk og for klima/milj
- For meg er det ellers viktig at vi kan produsere mat på norske ressurser, blant annet på grunn av matsikkerhet. Det provoserer meg at drøvtyggere har fått stempel som klimaverstinger, det blir for unyansert og jeg håper veterinærer kan engasjere seg i å balansere bildet. Vi kan ikke late som om bærekraft ikke angår oss, men det handler om veldig mye mer enn metanutslipp. Da er det flott at VetKraft arrangerer seminarer og driver folkeopplysning.
Med din fagbakgrunn, er det noe du er spesielt opptatt av i vår kontekst?
- Som yrkesgruppe kommer vi i tett kontakt med husdyrprodusenter og andre aktører. Her er det muligheter for gode samtaler om klima og bærekraft, og jeg ser også for meg at veterinærer også kan bidra med rådgiving på feltet.
Hva tenker du om NMBU Veterinærhøgskolen og arbeid med bærekraft?
- Vi har faglig tyngde på dyrehelse og produksjon, nå tenker jeg det er viktig at vi tar med veterinærens rolle i et bærekraftig husdyrhold inn i utdannelsen av fremtidens nye kolleger. Det var svært gledelig å se at også veterinærstudenter møtte opp på seminaret deres nå i høst for det er jo de som må eie disse problemene i fremtiden!
Noe annet du har på hjertet til slutt?
- Jeg ser frem til fortsatt samarbeid med VetKraft, både innen utdanning og mer generelt.
- VetKraft – Det gjør vi også! Takk for dine refleksjoner og innspill!