Les to gode artikler i Aftenposten Innsikt om helse og velferd hos oppdrettsfisk

Det er inntil 20 % dødelighet i norsk fiskeoppdrett. Og tallet er dessverre økende. Dette er langt fra bærekraftig matproduksjon med tanke på bortkastede fôrressurser, dyrevelferd og miljøforurensning.

I løpet av mai har det blitt publisert to til sammen svært omfattende artikler om lakseoppdrett og næringa i Aftenposten Innsikt. Den første er en kronikk fra kollega og professor emeritus ved Veterinærhøyskolen Trygve Poppe, Tor Atle Mo fra Nina og tidligere riksadvokat og høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber Mohn.

Den andre artikkelen er omfattende og skrevet av journalist Morten Risberg. Han har gjort grundig arbeid og brukt tunge kilder som Veterinærinstituttet, Mattilsynet, Havforskningsinstituttet, Fiskeridirektoratet, Regjeringen.no, Teknisk Ukeblad, E24, Ketil Østli og Simen Sætres «Den nye fisken», Dagens Næringsliv, Akvafuture, Veterinærforeningen, Sjømat Norge, Sintef, iLaks, Menon, Independent, NRK, Aftenposten, Dyrevernalliansen og Reuters.

Kronikken og artikkelen er informative og kan for mange av oss som ikke har jobbet med fisk, fungere som et første steg til å få en oversikt over hva som rører seg i akvakulturnæringen. Noen vet kanskje ikke at kjemisk behandling mot lakselus er byttet med mekaniske metoder som spyling og kosting, varmebehandling av fisken og bruk av rensefisk. Dette er et fagområde som vi veterinærer og aktører innen dyrehelse bør kjenne til og ha et forhold til. Selv om vi ikke jobber med akvakultur er vi forbrukere som spiser fisk og vi er personer med utdanning og kunnskap som allmenheten stoler på.

Les gjerne mer om Bærekraft i havbruket med tilhørende viktige rapporter på vår side her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *